Zorgen en angst bij kanker: ervaring patiënten
04 februari 2022

Bijna negen op de tien kankerpatiënten in Nederland maken zich zorgen of zijn angstig. Deze gevoelens komen het meest voor rondom de diagnose en behandelingen. Maar ook na afronding van de behandelingen kampt drie kwart nog steeds met zorgen of angst. Deze gevoelens hebben bij 70% van de patiënten grote tot zeer grote negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Dit blijkt uit de peiling van NFK en kankerpatiëntenorganisaties, waaronder Leven met blaas- of nierkanker. Aan dit onderzoek deden 5.323 mensen mee die kanker hebben of hebben gehad.

Mensen die kanker hebben zijn vooral bang om niet meer beter te worden. Verder geeft bijna twee derde aan dat medische onderzoeken en (na)controles de zorgen en angst versterken. Bij ruim de helft van de mensen wakkert het krijgen van lichamelijke klachten of ziek zijn de angstgevoelens extra aan.
Bovendien ervaart ruim 40% van de patiënten meer zorgen of angst bij het nadenken over de toekomst. “Ik sta niet meer onbevangen in het leven en heb ook moeite om toekomstplannen te maken”, aldus een respondent.

Invloed op het dagelijks leven is groot

De zorgen en angst die patiënten ervaren spelen een grote rol in hun dagelijks leven. Zo geeft ruim de helft aan dat deze gevoelens een negatieve impact hebben op seks of intimiteit. Daarnaast heeft de helft van de mensen door zorgen minder plezier in dingen die men normaal wel leuk vindt en kan ruim 40% het werk minder (goed) doen.

Vanaf 10 jaar na diagnose neemt de hevigheid van de negatieve impact wat af, maar het gaat nooit weg. Een respondent geeft aan: “Angst blijft, ook al wordt het met de jaren minder. Ik ben me erg bewust van alles wat er in mijn lichaam gebeurt en voel alles.”
Bijna alle respondenten (96%) geven aan dat zorgen en angst de kwaliteit van hun leven negatief beïnvloeden. Voor zeven op de tien mensen is deze impact zelfs groot tot zeer groot. Zorgen en angst uiten zich vooral door piekeren en niet los kunnen laten. Ruim de helft ervaart een zenuwachtig of onrustig gevoel en de helft slaapt slecht. Voor één op de tien is de angst zo hevig, dat er sprake is van paniekaanvallen.

Grote behoefte aan steun

Negen op de tien kankerpatiënten hebben behoefte aan steun voor hun zorgen of angst. Mensen geven aan dat ze met name behoefte hebben om erover te praten, afleiding te hebben of leuke dingen te doen en psychische hulp of coaching te krijgen. Het onderzoek laat zien dat als mensen de gewenste steun of begeleiding krijgen, dit gemiddeld bij negen op de tien mensen ook daadwerkelijk helpt.

Hulp

Mensen met zorgen of angst vinden meer informatie en hulp op websites zoals Kanker.nl, IPSO, HDI en Ingeborg Douwes Centrum. Ook vrijwilligers bij Leven met blaas- of nierkanker via info@blaasofnierkanker.nl kunnen u helpen.