Wereldnierkankerdag met webinar op 16 juni 2022
31 mei 2022

Op 16 juni 2022 is het Wereldnierkankerdag. Op die dag staan de International Kidney Cancer Coalition (IKCC), Leven met blaas- of nierkanker en internationale patiëntenorganisaties stil bij de impact van nierkanker op patiënten en naasten. Wereldnierkankerdag 2022 staat in het teken van praten over behandelopties.

Afhankelijk van het type kanker, het stadium ervan, en wat voor de patiënt belangrijk is voor de kwaliteit van leven, kan er een aantal behandelopties beschikbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat een behandeling het beste resultaat oplevert als de patiënt en arts samen over de verschillende behandelmogelijkheden hebben gesproken en een beslissing hebben genomen.

Als de patiënt beslissingen over de kankerbehandeling samen met zijn of haar arts neemt, voelt de patiënt zich beter gehoord als het om zorgen over de kwaliteit van leven gaat. Ook ontstaat er meer begrip waarom de arts een bepaald behandelplan adviseert. Bovendien zal de patiënt meer genegen zijn zich aan het behandelplan te houden.

Echter, wereldwijd onderzoek laat zien dat nierkankerartsen en patiënten nog niet altijd samen over behandelopties spreken, en dat geldt zeker ook als het over deelname aan klinisch onderzoek gaat. Daarom is het thema van Wereldnierkankerdag op 16 juni 2022 ‘We moeten praten over behandelopties’.

Zes vragen om te stellen

Om patiënten te helpen het gesprek met hun arts aan te gaan, heeft IKCC zes vragen opgesteld. Deze zes vragen zou iedere nierkankerpatiënt aan de arts moeten kunnen stellen.

1. Wat zijn mijn behandelopties en wat zijn de voor- en nadelen?
2. Hoe zal ik mij bij die behandeling voelen?
3. Hoeveel ervaring hebt u met deze behandeling?
4. Zijn er soms klinische onderzoeken waaraan ik zou kunnen deelnemen?
5. Hoe weet ik of deze behandeling goed werkt?
6. Kan ik een second opinion vragen?

Download de vragen met toelichting (pdf)

Webinar op 16 juni 2022

Op Wereldnierkankerdag 16 juni 2022 om 14:00 uur (Nederlandse tijd) organiseert IKCC het webinar ‘Praten over behandelingen’. Hierin zullen artsen, patiënten en zorgverleners discussiëren over hoe zij behandelopties beter samen kunnen bespreken. Ook kunnen deelnemers vooraf hun vragen stellen.

Meldt u zich aan

Meer informatie

Op de website van IKCC staat meer informatie over Wereldnierkankerdag.

Lees meer