Praatkaarten helpen nierkankerpatiënten
01 november 2020

Leven met blaas- of nierkanker maakte samen met NFK en Pharos drie praatkaarten over nierkanker. Zorgprofessionals kunnen met deze kaarten uitleg geven aan mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen. En niet alleen aan hen, deze praatkaarten bieden voor iedereen begrijpelijke informatie over nierkanker. Dat is noodzakelijk voor het maken van keuzes voor hun behandeling.

1 op de 3 Nederlanders heeft moeite om informatie over gezondheid of zorg te vinden, te begrijpen en te beoordelen en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Een groot deel van hen kan niet lezen of begrijpt de Nederlandse taal onvoldoende. Hierdoor bestaat de kans dat zij de zorgverlener niet of minder goed begrijpen.
Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk. Deze kaarten helpen bijvoorbeeld ook op het moment dat mensen een ingrijpende mededeling krijgen van een zorgverlener.

Begrijpelijke informatie

Goede begeleiding en eenvoudige uitleg door de zorgprofessional zijn van belang om na de diagnose nierkanker keuzes te maken. Keuzes voor de behandeling die het beste past bij de patiënt en zijn of haar zorgbehoefte.

“De basis voor samen beslissen is dat de patiënt goed is geïnformeerd. Daarvoor is duidelijke en begrijpelijke informatie nodig”, benadrukt Else Wolak, projectleider bij Leven met blaas- of nierkanker.

Drie praatkaarten

Met ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals zijn drie praatkaarten over nierkanker gemaakt. Een praatkaart bestaat uit duidelijke tekeningen en een korte eenvoudige tekst. De zorgprofessional kan de praatkaart gebruiken in het gesprek en daarna meegeven aan de patiënt. Iedere kaart behandelt een afgebakend onderwerp.

Download hier de praatkaarten:

 

Bent u zorgprofessional?

Zorgprofessionals kunnen de praatkaarten bestellen via info@blaasofnierkanker.nl.
Pharos geeft geaccrediteerde trainingen aan zorgverleners over het herkennen van beperkte gezondheidsvaardigheden, effectief communiceren en het gebruik van de praatkaarten als consultondersteunend materiaal. Lees meer.