Nieuwe bewustwordingscampagne ‘Kies bewust welk ziekenhuis het beste is voor jou’
09 november 2021

Op 2 november startte NFK met een nieuwe bewustwordingscampagne: ‘Kies bewust welk ziekenhuis het beste is voor jou’. Daarmee willen NFK en Leven met blaas- of nierkanker (toekomstige) kankerpatiënten bewust maken dat ziekenhuizen verschillen in expertise per kankersoort. En dat er dus een keuze is.

In de campagne vertellen vijf (ex-)patiënten hun eigen verhaal over hoe ze de keuze voor een ziekenhuis maakten en overstapten naar een ziekenhuis gespecialiseerd in hun vorm van kanker. Deze verhalen staan op de webpagina www.nfk.nl/ziekenhuiskeuze.

Website en keuzehulp

Naast de campagne is er informatie om patiënten te ondersteunen bij het kiezen voor een passend ziekenhuis. Op de website Vind het juiste ziekenhuis voor jouw kanker | NFK is beschreven waar patiënten op kunnen letten en welke vragen zij kunnen stellen.

Vanaf 2 november publiceert NFK ook de eerste ziekenhuisbeschrijvingen in een gebruiksvriendelijke ziekenhuiskeuzehulp. Samen met de desbetreffende kankerpatiëntenorganisaties, waaronder Leven met blaas- of nierkanker, is als eerste keuze-informatie over blaas-, nier-, borst-, maag- en slokdarmkanker ontwikkeld.

De ziekenhuisbeschrijvingen geven inzicht in de specifieke expertise van het ziekenhuis. Deze keuze-informatie wordt uitgebreid met meer beschrijvingen van zoveel mogelijk ziekenhuizen die zijn gespecialiseerd. Patiënten krijgen zo meer zicht op het beste ziekenhuis voor hun eigen aandoening en persoonlijke situatie.

De ziekenhuiskeuzehulp is te vinden op: www.nfk.nl/ziekenhuiskeuzehulp. Rijnstate is het eerste ziekenhuis waarvan de expertise voor blaas- en nierkanker wordt beschreven. De komende tijd volgen nog enige ziekenhuizen.

Project betekenisvolle keuze-informatie voor de juiste spreekkamer

De campagne, website en keuzehulp met ziekenhuisbeschrijvingen zijn het resultaat van het project ‘Betekenisvolle keuze-informatie voor de juiste spreekkamer’ waar in het magazine van Leven met blaas- of nierkanker in de afgelopen 2 jaar vaker over is geschreven.

Leven met blaas- of nierkanker is trots op deze eerste resultaten. In het februarinummer volgt hierover meer informatie.