Keuzehulp voor de behandeling van spier-invasieve blaaskanker 
07 juni 2023

Na de diagnose blaaskanker komt er veel op u af. Wat moet er allemaal gebeuren? Lange tijd stond de behandeling min of meer vast. Zo werd bijvoorbeeld bij spier-invasieve blaaskanker altijd de blaas weggehaald. Spier-invasief betekent dat de tumor is ingegroeid in de spierlaag van de blaas. Maar tegenwoordig is er voor steeds meer patiënten met deze vorm van kanker ook een andere behandeling mogelijk: bestraling in combinatie met chemotherapie. Er zijn nu dus twee veel gebruikte behandelingen:

  • weghalen van de blaas
  • bestralen van de blaas; in combinatie met chemotherapie

Behandeling kiezen
Beide behandelingen hebben voordelen en nadelen. Daarom is het belangrijk om na te denken welke behandeling het beste past bij een individuele patiënt. Om te helpen bij deze keuze is er nu een keuzehulp gemaakt. De keuzehulp geeft informatie over de behandelingen. En helpt om te bedenken welke voordelen of nadelen het meest belangrijk zijn voor u persoonlijk.

Niet iedereen heeft een keuze
Voor veel patiënten zijn beide behandelingen geschikt en is de kans op genezing gelijk. Maar niet iedereen heeft een keuze.

(Lees meer)
Bestraling is bijvoorbeeld niet mogelijk als de blaas veel klachten geeft, of bij een te grote tumor. En weghalen van de blaas is niet zo geschikt voor mensen die bij een operatie veel kans op complicaties hebben. Als een behandeling voor u niet geschikt is, zal de arts dit met u bespreken. Maar heeft u wel een keuze, dan kunt u deze keuzehulp gebruiken.

Samen beslissen
De keuzehulp werd ontwikkeld door een groep patiënten en zorgverleners. Er is input verzameld van patiënten en ex-patiënten, en van urologen, bestralingsartsen, medisch oncologen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Leven met blaas- of nierkanker was ook actief betrokken. In de keuzehulp worden de voor- en nadelen besproken van de ingreep zelf en van de gevolgen voor het dagelijks leven. U kunt zich hiermee voorbereiden op het gesprek met uw arts of verpleegkundige. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk artsen, verpleegkundigen en ook patiënten weten dat de keuzehulp er is en gaan gebruiken, zetten we een link op onze site. De keuzehulp is ook te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie en Oncologie (NVRO), Allesoverurologie.nl (NVU) en Kanker.nl.

www.blaaskankerkeuzehulp.nl