Keuzehulp stoma of vervangblaas
18 november 2018

Voor mensen die een keuze moeten maken tussen een stoma of een neoblaas is er nu een online hulp.

Bij een blaasverwijdering moet worden besloten hoe de urine voortaan wordt afgevoerd. De meest toegepaste oplossingen zijn een stoma of een neoblaas (vervangblaas). Elk van de twee oplossingen heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk dat patiënten een bewuste en goed geïnformeerde keuze kunnen maken. De keuzehulp is bedoeld om patiënten te helpen bij het kiezen van de oplossing die het best bij hen past. De keuze heeft overigens geen invloed op de kans op genezing: die is bij beide opties gelijk.

Hoe werkt het?

De keuzehulp bestaat uit 6 stappen en start met de knop ‘start keuzehulp’. Bij elke stap kan de patiënt op het notitieblok vragen en opmerkingen noteren. In de laatste stap is er de mogelijkheid een overzicht van afwegingen en notities af te drukken. Dit overzicht kan de patiënt meenemen naar het gesprek met de arts.

Over de keuzehulp

Deze keuzehulp is ontwikkeld door dr. van Tol-Geerdink en prof. Witjes van het Radboudumc te Nijmegen op basis van onderzoek gefinancierd door KWF kankerbestrijding, Ipsen BV en het Radboud Oncologie Fonds. De inhoud is tot stand gekomen na overleg met patiënten, urologen en oncologieverpleegkundigen. Aan het onderzoek rond de effectiviteit van deze keuzehulp is samengewerkt met de afdelingen Urologie van het Radboudumc Nijmegen, van het Catharina Wilhelmina ziekenhuis Nijmegen en van het Rijnstate ziekenhuis Arnhem. De keuzehulp is opgesteld door personen die geen belang hebben bij de behandelkeuze en werd voor het laatst geüpdated in 2015.

Ga naar de keuzehulp