Hoe gaan kankerpatiënten om met neuropathie?
30 november 2020

Tijdens of na de behandeling bij kanker kan neuropathie ontstaan. Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet goed meer. Dat kan vooral gebeuren bij chemotherapie en doelgerichte behandelingen. Tot nu toe is er nog geen therapie of behandeling, die neuropathie kan verhelpen of voorkomen. Om mensen toch te kunnen steunen, is Leven met blaas- of nierkanker op zoek naar ervaringen van anderen.

Daarom start vandaag een nieuwe online peiling. Leven met blaas- of nierkanker, NFK en andere kankerpatiëntenorganisaties zijn op zoek naar de ervaringen van mensen die last hebben (gehad) van neuropathie.

Neuropathie

Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet goed meer. Welke klachten mensen krijgen, hangt af van welke zenuwen zijn aangetast. Vaak hebben ze last van een doof gevoel, tintelingen of andere klachten aan hun handen en/of voeten. De verschijnselen beginnen meestal in de tenen en voeten. Later kunnen ook klachten ontstaan in de onderbenen, vingertoppen en handen.

Online peiling neuropathie

De patiëntenorganisaties zijn op zoek naar ervaringen van mensen die tijdens of na hun behandeling van kanker last kregen van neuropathie. In welke mate beperkt neuropathie het dagelijks leven? Wat hebben mensen geprobeerd om de pijn of klachten aan handen of voeten te verminderen of ermee om te gaan? En hielp dat wel of niet? Hebben zorgverleners aandacht voor neuropathie? In hoeverre toonde de omgeving er begrip voor?

Alle ervaringen samen helpen om lotgenoten beter te steunen en om tips te delen. Met deze ervaringen wil Leven met blaas- of nierkanker de belangen van mensen met blaas- of nierkanker beter kunnen behartigen.

Ervaring delen

Mensen die last hebben (gehad) van neuropathie konden hun ervaringen anoniem delen tot 15 februari 2021.