Ex-kankerpatiënt vraagt om ‘het recht om vergeten te worden’
23 september 2019

Zes op de tien ex-kankerpatiënten in Nederland lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Het merendeel van deze mensen werd door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. NFK en kankerpatiëntenorganisaties, waaronder Leven met blaas- of nierkanker, roepen daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’.

316 Mensen die kanker hebben (gehad) en na hun diagnose een ORV probeerden af te sluiten, deden mee aan het onderzoek. De ziekte werd gemiddeld tien jaar geleden vastgesteld en mensen vroegen gemiddeld vijf jaar geleden een ORV aan. Een ORV keert bij overlijden een bedrag uit aan nabestaanden en wordt bijvoorbeeld afgesloten bij een hypotheek, aanvullend pensioen of lening.
Zes op de tien mensen lukte het niet om zo’n verzekering af te sluiten. Van hen werd 62% door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. Een kwart weigerde zelf, omdat de kosten die bovenop de basispremie kwamen te hoog waren.

Zelfs na de vijfjaarsoverlevingsgrens lukt het de helft van de mensen niet om een ORV af te sluiten. Vijf jaar na diagnose is in de oncologie een belangrijk moment, omdat de kans op terugkeer van kanker dan klein is, hoewel dit afhankelijk is van diagnose.

NFK en Leven met blaas- of nierkanker vinden dit onacceptabel. Zij roepen daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het ‘recht om vergeten te worden’. Zodat ze met een schone lei kunnen beginnen. Want, zoals een deelnemer van het onderzoek zegt, ‘van het label kanker kom je nooit meer af, zelfs niet als je helemaal genezen bent en alles weer kan doen wat je voor de ziekte deed’.

Van de ondervraagde (ex-)patiënten lukte het 38% wel om een ORV af te sluiten, zodat ze een huis konden kopen, hun pensioen konden aanvullen of een lening konden afsluiten. Van hen moest 65% de verzekeraar toestemming geven om extra medische informatie op te vragen. Vier op de tien moesten blijvend extra premie betalen, soms oplopend tot honderden euro’s boven op de basispremie.

Meer informatie

Leven met blaas- of nierkanker doet deze uitvraag samen met NFK en andere kankerpatiëntenorganisaties om de belangen van mensen die leven met blaas- of nierkanker beter te kunnen behartigen.

Ga naar de factsheet