Dag van Verantwoord Medicijngebruik 2023
09 januari 2023

Vandaag is het de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van dit medicijngebruik organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). Dit jaar staat deze dag in het teken van geneesmiddelen in het verkeer.

Waarom is dit een belangrijk thema?

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Met sommige medicijnen mag u niet rijden. Belangrijk is daarom dat:

  • medicijngebruikers weten wanneer ze wel en niet mogen rijden.
  • zorgverleners en medicijngebruikers een goede oplossing vinden als rijden niet kan of mag.

In de praktijk levert dat nog wel eens problemen op. Reden om hier voorafgaand, tijdens en na 9 januari aandacht aan te besteden.

Wat doet het IVM om de verkeersveiligheid te verbeteren?

Het IVM geeft informatie aan zorgverleners om patiënten juist te informeren over geneesmiddelen in het verkeer. Daarnaast doet IVM onderzoek naar wat de meest gebruikte medicijnen met invloed op de rijvaardigheid zijn en hoe patiënten met de adviezen omgaan. De resultaten publiceert het IVM op zijn website.

Geneesmiddelen en verkeer

Gebruikt u medicijnen? Check dan wat de effecten op de rijvaardigheid zijn voordat u gaat rijden. Zo voorkomt u ongelukken voor uzelf en voor anderen.

Bij sommige medicijnen is het effect op de rijvaardigheid duidelijk. U wordt duizelig, slaperig, of gaat wazig zien. Andere medicijnen verminderen de rijvaardigheid zonder dat u het merkt. Medicijnen die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden zijn onder andere: slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en medicijnen tegen depressie, allergie of psychose.

Op de website ‘Rij veilig met medicijnen’ staat meer informatie, onder meer dat u op drie manieren kunt zien of een medicijn gevaar kan opleveren bij rijden:

  • er staat een waarschuwing op het etiket.
  • u ziet een gele sticker of afbeelding met waarschuwing op de verpakking.
  • er staat een waarschuwing in de bijsluiter.

Op de website ‘Rij veilig met medicijnen’ staat een overzicht van medicijnen met daarbij de categorie van invloed op de rijvaardigheid. Ook staan er tips en veelgestelde vragen en antwoorden.
Twijfelt u of u met uw medicijn mag rijden? Vraag het dan aan uw arts of apotheker.

Ga naar ‘Rij veilig met medicijnen’