4 februari: Wereldkankerdag
04 februari 2020

Vandaag is het Wereldkankerdag. Kanker zet je wereld op z’n kop. De ziekte en behandeling ervan hebben een enorme impact op het lichaam. En zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Daarom is er op Wereldkankerdag extra aandacht voor de impact van kanker op patiënten en naasten.

118.000 Nederlanders kregen in 2019 de diagnose kanker. Kanker trof 2.000 mensen meer dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Deze stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben.

De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. De ziekte is ook nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65% van de mensen kanker. Maar de verschillen in overleving tussen kankersoorten zijn groot. Op dit moment leven meer dan 800.000 Nederlanders met of na kanker.

Lokale samenwerking

Op Wereldkankerdag staan mensen wereldwijd stil bij de impact van kanker met het thema ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’. Meer dan 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen de krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd. De samenwerking zorgt ervoor dat de patiënt sneller de weg vindt naar de juiste zorg op het juiste moment.

Een kaart met alle lokale activiteiten en informatie over de samenwerkende organisaties is te vinden op de website van Wereldkankerdag.

Ga naar de activiteiten