4 februari 2022: Wereldkankerdag
04 februari 2022

Vandaag is het Wereldkankerdag. Een dag waarop we stilstaan bij de ziekte die een op de drie Nederlanders krijgt. Kanker en de behandeling ervan hebben een enorme impact. Niet alleen op het lichaam, maar de ziekte is voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Daarom is er op Wereldkankerdag extra aandacht voor de invloed van kanker op patiënten en naasten.

In 2021 werd bij 124.000 mensen kanker vastgesteld. Ruim 11.000 diagnoses meer dan in 2020. Dit blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Deze uitzonderlijke stijging is het gevolg van de coronapandemie. In 2020 werden er daardoor minder diagnoses gesteld. De pandemie zorgde in 2020 voor uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van bevolkingsonderzoeken naar kanker en afschaling van de zorg.

Wereldkankerdag: aandacht voor de invloed van kanker

Op Wereldkankerdag staan mensen wereldwijd stil bij de impact van kanker met het thema ‘Kanker raakt iedereen. Jou dus ook’. Meer dan 300 organisaties in Nederland, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, bundelen hun krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd. De samenwerking zorgt ervoor dat de patiënt sneller de weg vindt naar de juiste zorg op het juiste moment.

Een kaart met alle (online) activiteiten en informatie over de samenwerkende organisaties is te vinden op de website van Wereldkankerdag.

Ga naar de activiteiten